Οστεοαρθρίτιδα

Τι είναι η Οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), είναι η πιο συχνή μορφή φθοράς των αρθρώσεων.

Είναι μία χρόνια, προοδευτική, μη αναστρέψιμη πάθηση και η μορφή της κυμαίνεται από ήπια μέχρι πολύ σοβαρή. Χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή καταστροφή του χόνδρου και στη συνέχεια του οστού της άρθρωσης και ανεπάρκειας των μαλακών μορίων (συνδέσμων και μυών) που οδηγεί σε πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση και τέλος απώλεια κινητικότητάς της άρθρωσης.

 

Οστεοαρθρίτιδα: Στατιστικά

Η  οστεοαρθρίτιδα είναι σημαντικά συχνότερη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ η συχνότητά της αυξάνει σημαντικά με την πρόοδο της ηλικίας και ανέρχεται στο 13,1% των ενηλίκων κυρίως μετά την ηλικία των 65 ετών. Στην Ελλάδα πάνω από 800.000 θα νοσήσουν από ΟΑ το χρόνο. Η ΟΑ προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες αλλά μέχρι την ηλικία των 55 ετών προσβάλλει συχνότερα άνδρες.

Πιο συχνά προσβάλλονται η σπονδυλική στήλη, τα γόνατα και τα ισχία, αρθρώσεις δηλαδή που „σηκώνουν“ μεγάλο βάρος. Επίσης προσβάλλονται οι μικρές αρθρώσεις των δακτύλων στα χέρια και στα πόδια.

 

Ποια τα συμπτώματα της Οστεοαρθρίτιδας;

Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, συνήθως αντιμετωπίζουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνος

Στα πρώτα στάδια της πάθησης, εμφανίζεται συνήθως πόνος μετά από κούραση και έντονη δραστηριότητα. Ο πόνος αυτός υποχωρεί με ξεκούραση και απλά αναλγητικά φάρμακα. Σε προχωρημένα όμως στάδια, παρατηρείται μονιμότητα του πόνου, ακόμα και κατά την διάρκεια της ανάπαυσης.

 

  • Δυσκαμψία

Η δυσκολία δηλαδή στις πρώτες  κινήσεις της άρθρωσης, όταν αυτή είχε μείνει για κάποιο διάστημα ακίνητη.  Η δυσκαμψία αυτή στην αρχή είναι ήπια και υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά. Προοδευτικά γίνεται μόνιμη και εντείνεται, οδηγώντας στο να χάσει η άρθρωση την πλήρη κινητικότητα της.

 

  • Χωλότητα

Η δυσκολία στη βάδιση και στις μετακινήσεις είναι τα βασικά συμπτώματα όταν η αρθρίτιδα έχει προσβάλει αρθρώσεις των κάτω άκρων.

 

  • Διόγκωση & Παραμόρφωση της άρθρωσης

Η διόγκωση και παραμόρφωση της άρθρωσης αποτελούν εκδηλώσεις προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας.

 

Πως γίνεται η διάγνωση της Οστεοαρθρίτιδας;

Με όλα αυτά τα συμπτώματα, τελικά η άρθρωση γίνεται δυσλειτουργική, ο ασθενής αποφεύγει να την χρησιμοποιεί και αυτό έχει σαν συνέπεια την ατροφία των μυών που βρίσκονται κοντά στην άρθρωση που πάσχει.
Για την  διάγνωση  και παρακολούθηση της οστεοαρθρίτιδας, επαρκούν η λήψη ιστορικού και οι απλές ακτινογραφίες. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

 

Πως αντιμετωπίζεται η Οστεοαρθρίτιδα;

Για την αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας, η θεραπεία μπορεί να γίνει είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά, ανάλογα με την φθορά που έχει υποστεί η άρθρωση.

 

Συντηρητική θεραπεία

1.Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για  την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των αναλγητικών και των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία χορηγούνται είτε ως ενέσιμα είτε από το στόμα είτε υπό μορφή αλοιφών για τοπική χρήση.

 

Συμπληρώματα όπως η θειϊκή γλυκοζαμίνη, η θειϊκή χονδροϊτίνη, τα ω-3 λιπαρά οξέα και η διασερεΐνη ελαττώνουν την φλεγμονή και βελτιώνουν τη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

 

Στις παροξύνσεις της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας, η ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης δίνει άμεσα, καλά αποτελέσματα για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά, παρά μόνο 1-2 φορές το χρόνο.

Η αλόγιστη χρήση κορτιζόνης σε βάθος χρόνου, έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί επιπλοκές σε οστά και συνδέσμους, όπως νέκρωση και ρήξη αυτών.

 

Εγχύσεις για την συντηρητική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

Τα τελευταία χρόνια, σύγχρονές βιολογικές θεραπείες έχουν εδραιωθεί με πολύ καλά αποτελέσματα σε ήπιες και μετρίου βαθμού οστεοαρθρίτιδες.

 

  • Ενδαρθρικές εγχύσεις με ουσίες υποκατάστασης του αρθρικού υγρού (υαλουρονικό οξύ) και προστασίας του αρθρικού χόνδρου (χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη), οι οποίες έχουν λιπαντικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Οι εγχύσεις αυτές χρησιμοποιούνται ευρέως τα τελευταία χρονιά με πολύ καλά αποτελέσματα στις μελέτες στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

 

  • Εγχύσεις με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια- PRP (plateletrich plasma), μια νέα βιολογική λύση για την ανάπλαση και επούλωση των ιστών.

 

  • Εγχύσεις βλαστοκυττάρων, οι οποίες αποτελούν επίσης σύγχρονή βιολογική θεραπεία, διεγείροντας με φυσικό τρόπο την επούλωση και την αναγέννηση των ιστών και του φθαρμένου χόνδρου.

 

 

2.Φυσική αποκατάσταση και άσκηση

  • Παγοθεραπεία

 Στην φάση της οξείας φλεγμονής, ενδείκνυται η τοποθέτηση παγοκύστης στο πάσχων σκέλος για 15- 20 λεπτά. Η παγοθεραπεία βοηθάει στην μείωση του πόνου και του οιδήματος.

 

  • Θερμoθεραπεία

 Σε χρόνια προβλήματα οστεοαρθρίτιδας, τα χέρια ανακουφίζονται βουτώντας τα σε χλιαρό νερό. Στη σπονδυλική στήλη  τοποθετούμε θερμά επιθέματα (κομπρέσες, πετσέτες, θερμοφόρα) για χαλάρωση του μυϊκού σπασμού.

 

  • Υδροθεραπεία σε πισίνα

 Το ζεστό νερό σε συνδυασμό με τις παραγόμενες δίνες ανακουφίζουν από τον πόνο.  Το κολύμπι αποτελεί ιδανική γυμναστική για μυϊκή ενδυνάμωση χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

 

  • Φυσικοθεραπεία

 Η συνδρομή της φυσικοθεραπείας φαίνεται να είναι καθοριστική για την συντηρητική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Μαλάξεις για αύξηση της ευλυγισίας και της κυκλοφορίας.
  • Χρήση του διαδερμικού ηλεκτρικός ερεθισμός (TENS). Αποτελεί μια θεραπεία με ηλεκτρόδια που στέλνουν μέτριο ηλεκτρικό ρεύμα σε συγκεκριμένα νεύρα και προκαλούν ανακούφιση από τον πόνο.
  • Υπέρηχοι, Ιοντοφόρηση & Laser.
  • Ασκήσεις κινητοποίησης αρθρώσεων (manual therapy).
  • Προοδευτικό πρόγραμμα βελτίωσης του εύρους κίνησης, ελαστικότητας και ενδυνάμωσης των μυών, διασφαλίζοντας την καλή λειτουργία του σκέλους.

 

  • Άσκηση

Η σημαντικότητα της άσκησης είναι ευρέως γνωστή. Για την συντηρητική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ενδείκνυται η ήπια άσκηση, όπως περπάτημα σε ευθύ και ομαλό δρόμο, pilates & κολύμπι.

 

 

3.Βοηθήματα

Όπως ήδη έχει αναφερθεί, η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει την κίνηση, γι’ αυτό και είναι καλό να χρησιμοποιούνται διάφορα βοηθήματα. Η χρήση τους συντελεί στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

  • Τροποποιήσεις στο χώρο κατοικίας και χρήση βοηθημάτων τουαλέτας, διατηρούν την ανεξαρτησία των ασθενών σε αυτές τις δραστηριότητες.
  • Βοηθήματα βάδισης όπως ένα μπαστούνι, παρέχει ασφάλεια και αποφόρτιση του πάσχοντος σκέλους.
  • Προσπάθεια διατήρησης χαμηλού σωματικού βάρους για την μείωση της πίεσης των αρθρώσεων.
  • Ένα μαξιλάρι για την καρέκλα, υποπόδια ή ένας αναρτήρας έλξης, μπορούν να κάνουν το ανέβασμα και κατέβασμα από το κρεβάτι ευκολότερο και ασφαλέστερο.
  • Χρήση ηλεκτρικής πολύσπαστης κλίνης.
  • Μια μακριά αρπάγη για να μαζεύετε πράγματα από το πάτωμα, καθώς και μακρύ κόκκαλο παπουτσιών για να μπορέσετε να βάζετε τα παπούτσια σας χωρίς να σκύβετε.

 

Χειρουργική θεραπεία

Όταν όμως η πάθηση είναι πια πολύ προχωρημένη και τα συμπτώματα δεν αντιμετωπίζονται πλέον ικανοποιητικά με τη συντηρητική θεραπεία, η χειρουργική θεραπεία είναι πλέον η μόνη λύση, με γνώμονα πάντα την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας έχει σαν σκοπό την μείωση του πόνου και την διατήρηση καλύτερης λειτουργικότητας της άρθρωσης. Κατά συνέπεια, εξασφαλίζεται η κίνηση και κατ’ επέκταση η καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενή. Το είδος της απαιτούμενης θεραπείας εξαρτάται από την αιτία, την εντόπιση και το στάδιο που βρίσκεται η αρθρίτιδα.

Για περισσότερες πληροφορίες για την χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, ανατρέξτε στα άρθρα οστεοαρθρίτιδα ισχίου & οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Εάν υποφέρετε από Οστεοαρθρίτιδα, επικοινωνήστε άμεσα με τους εξειδικευμένους Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς Ν. & Γ. Ρενιέρη.